Zakłady Mięsne Agro-Handel: Potentat spożywczy i sponsor
Zakłady Mięsne Agro-Handel należą do ścisłej czołówki krajowej producentów mięsa i przetworów mięsnych. Ich właścicielem jest założona w 1989 roku Agro-Handel Spółka z o.o. Od początku istnienia firmy prezesem Zarządu Spółki jest Jan Ludwiczak.
Należący do firmy Zakład Mięsny w Mościszkach (gmina Krzywiń) zajmuje się ubojem, rozbiorem i przetwórstwem mięsa wieprzowego i wołowego. W 2018 roku spółka zdecydowała się przeznaczyć na inwestycje ponad 10 milionów złotych.
- Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania, które zwiększyły wydajność produkcji i przetwórstwa o 35 procent - mówi prezes Jan Ludwiczak. - Zakupiliśmy nowoczesną linię ubojową, o zdolności ubojowej 2500 sztuk trzody chlewnej na dobę. Linia wyposażona jest w automatyczny system głuszenia trzody w atmosferze dwutlenku węgla. Dział rozbioru rozbiera dziennie ok. 1600 sztuk.
Na bazie własnego surowca Agro-Handel produkuje 500 ton miesięcznie wędlin, wędzonek i wyrobów wędliniarskich. Produkty rozprowadzane są poprzez sieć własnych 40 sklepów i dwóch hurtowni w całym kraju.
- Najważniejszym celem jest produkcja żywności bezpiecznej, zdrowej, smacznej i zaspokajającej potrzeby konsumentów. Ciągle dążymy do podnoszenia jakości naszych produktów
- dodaje Jan Ludwiczak.
Zdaniem prezesa firmy Agro-Handel Spółka z o.o. wpływa na to przede wszystkim:
- aktualizacja systemu HACCP gwarantującego właściwe warunki produkcji i zapobiegającego zagrożeniom wytwarzanej żywności, monitorowanie jakości kupowanych surowców i opakowań oraz współpraca z dostawcami zapewniającymi najwyższą jakość oferowanych produktów i usług,
- doskonalenie organizacji produkcji, modernizacja procesów produkcyjnych, eliminacja nadmiernego zużycia energii, co zmniejsza koszty produkcji i chroni środowisko,
- monitowanie zmian tendencji żywieniowych na rynku, co pozwala nam na szybkie i elastyczne dostosowanie się do oczekiwań klientów,
- dogodne warunki pracy oraz wielki nacisk na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a wszystko to oczywiście w trosce o pracowników firmy,
- podnoszenie kwalifikacji pracowników, którzy dzięki temu mają świadomość, że pojedyncze działania składają się na harmonijną pracę całego przedsiębiorstwa.
- Aby jeszcze lepiej podnosić jakość i bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności, naszym dodatkowym celem jest certyfikowanie wdrażanego systemu BRC Food w 2019 roku - twierdzi Jan Ludwiczak.
Zakłady Mięsne Agro-Handel są głównym sponsorem Klubu Jeździeckiego Agro-Handel. Klub ze Śremu 13-krotnie wygrywał ranking Polskiego Związku Jeździeckiego w konkurencji skoków przez przeszkody.
W tym roku Jarosław Skrzyczyński po raz trzeci w swojej karierze został mistrzem Polski. To aktualnie 51. jeździec w rankingu Międzynarodowej Federacji Jeździeckiej. Tylko w 2018 roku wygrał 17 konkursów zaliczanych do rankingu FEI, w tym konkursy Grand Prix podczas czterogwiazdkowych zawodów w słowackim Samorinie i podczas poznańskiej Cavaliady.
Zawodnicy KJ Agro-Handel zdominowali rozgrywki Polskiej Ligi Jeździeckiej w 2018 r. Najtrudniejszą i najbardziej prestiżową kategorię złotą wygrał Dawid Skiba, wyprzedzając kolegę klubowego Mściwoja Kieconia, który w swojej karierze sięgał dwukrotnie po tytuł mistrza Polski seniorów. W kategorii srebrnej również zwyciężył Dawid Skiba. Drużynowy Puchar Polski Polskiej Ligi Jeździeckiej należy oczywiście także do KJ Agro-Handel Śrem.
Również w kategoriach młodszych (młody jeździec, junior) jest wiele zawodniczek i zawodników, którzy zdobywają laury na imprezach krajowych i międzynarodowych. Należy tu wymienić Dajanę Pawlicką, Wiktora Szałę, Marię Baehr, Matyldę Malepszy, Szymona Tęczę i Marię Stanisławiak.