Z dobrym chlebem jest jak z dzieckiem - potrzebna jest cierpliwość
Prawdziwy chleb nie zawiera chemicznych dodatków: polepszaczy, barwników, słodów ani środków konserwujących. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. A żeby go upiec, trzeba mieć sporo cierpliwości i wprawy.
Historia chleba zaczyna się na Krecie. Tam właśnie archeologom udało się znaleźć najstarszy bochenek, którego wiek określa się na 6100 lat. Początkowo bochenki były płaskie i twarde. W dzisiejszych czasach uznano by zapewne, że nie nadają się do jedzenia. Dopiero Egipcjanie około 2600 lat p.n.e. wpadli na to, w jaki sposób uczynić chleb pulchnym. To oni ponad 4000 lat temu po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie.
W dalszej części artykułu dowiesz się m.in. jak powinien wyglądać dobry chleb i jak się go robi.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.
już od
2,46 ZŁ /dzień