Z dobrym chlebem jest jak z dzieckiem - potrzebna jest cierpliwość

Czytaj dalej
Fot. Grzegorz Dembiński
Magdalena Baranowska-Szczepańska

Z dobrym chlebem jest jak z dzieckiem - potrzebna jest cierpliwość

Magdalena Baranowska-Szczepańska

Prawdziwy chleb nie zawiera chemicznych dodatków: polepszaczy, barwników, słodów ani środków konserwujących. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. A żeby go upiec, trzeba mieć sporo cierpliwości i wprawy.

Historia chleba zaczyna się na Krecie. Tam właśnie archeologom udało się znaleźć najstarszy bochenek, którego wiek określa się na 6100 lat. Początkowo bochenki były płaskie i twarde. W dzisiejszych czasach uznano by zapewne, że nie nadają się do jedzenia. Dopiero Egipcjanie około 2600 lat p.n.e. wpadli na to, w jaki sposób uczynić chleb pulchnym. To oni ponad 4000 lat temu po raz pierwszy upiekli chleb na zakwasie.

W dalszej części artykułu dowiesz się m.in. jak powinien wyglądać dobry chleb i jak się go robi.

Pozostało jeszcze 83% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Magdalena Baranowska-Szczepańska

Wydawca
Redaktor prowadząca MAGAZYN RODZINNY

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gloswielkopolski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.