red

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW
red

Gmina Jaraczewo położona jest w zachodniej części województwa wielkopolskiego, jednocześnie stanowi jedną z czterech gmin powiatu jarocińskiego.

W XIV i XV wieku Jaraczewo było wsią należącą do grodu Zarembów, którzy z czasem przyjęli nazwisko Jaraczewscy z herbem Zaremba. W ich posiadaniu Jaraczewo pozostało do końca XVII wieku. Jaraczewscy przyczynili się do przekształcenia dziedzicznej wsi w miasto.

W 1519 roku Trybucy Jaraczewski otrzymał nadany przez Zygmunta I Starego przywilej lokacyjny.

Powierzchnia gminy Jaraczewo wynosi 133 km2, a zamieszkuje ją około 8500 mieszkańców. Gminę Jaraczewo tworzy 20 wsi sołeckich: Bielejewo, Brzostów, Cerekwica Nowa, Cerekwica Stara, Gola, Góra, Łobez, Łob-zowiec, Łowęcice, Łukaszewo, Niedźwiady, Nosków, Panienka, Parzęczew, Poręba, Rusko, Strzyżewko, Suchorzewko, Wojciechowo, Zalesie oraz miasto Jaraczewo, stanowiące siedzibę władz miejskich i gminnych.

Gmina posiada dobre powiązania komunikacji drogowej. Przez jej teren przebiega droga krajowa nr 12 relacji Łęknica – Dorohuck.

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Pod względem ukształtowania powierzchni teren gminy jest obszarem typowo nizinnym, z rzadka tylko urozmaiconym ostańcami morenowymi. Rzeźba terenu jest pochodzenia polodowcowego. Obejmuje obszar Niziny Południowowielkopolskiej na styku Wysoczyzny Leszczyńskiej i Kaliskiej rozciętych Pradoliną Żerkowsko-Rydzyńską. Najbardziej urozmaicona jest północna część gminy leżąca w Pradolinie Żerkowsko-Rydzynskiej, gdzie zachowały się cztery ostańce morenowe, a różnice wysokości względnych sięgają 20 m. Są to: tzw. Pagór Góry o długości około 500 m i szerokości około 200 m, osiągający 112 m n.p.m. oraz około 20 m wysokości względnej; tzw. Pagór Panienki o długości około 3 km i szerokości do 1 km, zbudowany z piasków, o kulminacji 107 m n.p.m. i wysokości względnej dochodzącej do 15 m; tzw. Pagór Zalesia, dwa ostańce osiągające kulminacje 97 m n.p.m. i wysokość wzgledną 5 m.

Mniej urozmaicona jest południowa cześć gminy. Dominuje tutaj jeden poziom opadający ku północy i południowemu zachodowi. Najniżej położony punkt gminy leży nad Kanałem Obry pomiędzy Górą i Panienką, a jego wysokość wynosi 91,2 m n.p.m. Zaś najwyższym punktem gminy jest wzniesienie około kilometra na południe od Ruska, osiągające 135,6 m n.p.m.

Najważniejszym ciekiem wodnym gminy jest rzeka Obra, lewobrzeżny dopływ Warty. Drugim ciekiem wodnym, przecinającym wschodni kraniec gminy, jest rzeka Lubieszka, będąca lewym dopływem Lutyni.

Pokrycie glebowe gminy jest bardzo zróżnicowane. W południowej części występują gleby brunatne wytworzone z glin zwałowych i bielic nagliniowych, a w północnej i zachodniej słabsze gleby pseudobielicowe oraz brunatne wyługowane. Na terenie gminy znajdują się bogate złoża żwirów, iłów oraz gytii wapiennej (wysokiej jakości wapno nawozowe).

Gmina Jaraczewo warta jest odwiedzin. Na turystów czekają ciekawe zabytki oraz piękne krajobrazy. Warto zobaczyć: kościoły: pw. św. Marii Magdaleny w Jaraczewie, pw. Świętej Trójcy w Noskowie, pw. Świętego Jakuba Apostoła w rejonie Jaraczewa wsi – Cerekwicy, pw. Wniebowzięcia NMP w Górze, pw. Imienia Jezus w Panience, pw. św. Wojciecha w Rusku; pałace w Rusku, w Górze, w Chytrowie i w Cerekwicy. Warto zobaczyć te piękne, historyczne obiekty.

Koła Gospodyń Wiejskich to najprężniej działające stowarzyszenia na terenie gminy Jaraczewo, koncentrujące wokół siebie wszystkie pokolenia kobiet.

Pierwsze aktywne Koła Gospodyń Wiejskich w gminie powstały przy Kółkach

Rolniczych w poszczególnych wsiach, ponad 70 lat temu. Dziś w gminie istnieje Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich, które zrzesza wokół siebie 18 wiejskich Kół Gospodyń Wiejskich, które bardzo prężnie działają i dbają o tradycje. Są to:

KGW na terenie gminy Jaraczewo to organizacje stanowiące liczącą się bazę samorządu rolniczego, która może podejmować szereg działań gospodarczych i społecznych na wsi.

Do ich zadań należy organizowanie spotkań integracyjnych, czynny udział w przygotowaniu Dożynek Wiejskich i Gminnych. Przy współpracy Urzędu Miasta i Gminy w Jaraczewie koła organizują też ciekawe wycieczki. Reprezentują interesy i działają na rzecz poprawy sytuacji społeczno-zawodowej kobiet wiejskich. Podejmują działania pomagające rozwijać różne formy przedsiębiorczości wśród kobiet.

Ważnym aspektem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest zwiększanie uczestnictwa mieszkańców wsi w kulturze, kultywowanie folkloru i sztuki ludowej. Ich działalność prowadzona jest w ramach współpracy z organizacjami młodzieżowymi, Ochotniczymi Strażami Pożarnymi, organami samorządu terytorialnego. Większość imprez gminnych nie może się odbyć bez udziału KGW. Na stałe w kalendarz imprez gminy Jaraczewo wpisały się:

Kiermasz Wielkanocny, Święto Parówki oraz dożynki. Panie biorą także udział w licznych konkursach kulinarnych i folklorystycznych, zdobywając wiele nagród.

Warto w tym miejscu wspomnieć chociażby o I Turnieju Kół Gospodyń Wiejskich Południowej Wielkopolski, który odbył się w 2018 roku w skansenie na terenie oddziału Muzeum Okręgowego Ziemi Kaliskiej Dworek Marii Dąbrowskiej w Russo-wie. To właśnie tam odbywała się impreza, której celem było utrwalanie i popularyzacja kultury ludowej południowej Wielkopolski poprzez wspólną zabawę i rywalizację. W ramach turnieju odbyły się konkurencje kulinarne, literackie, rękodzielnicze i sprawnościowe. W rywalizacji wzięło udział 15 Kół Gospodyń Wiejskich z południowej Wielkopolski. Każde z kół biorących udział w turnieju musiało również przygotować własne stoisko. Zwycięzcy turnieju otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe, statuetki i dyplomy.

Organizatorem wydarzenia było Muzeum Okręgowe Ziemi Kaliskiej przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Turniej patronatem objął wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Narodowy Instytut Dziedzictwa.

Stowarzyszenie Kół Gospodyń gminy Jaraczewo wygrało konkurencję rękodzielniczą i otrzymało wtedy sprzęt AGD oraz upominki.

Szanowni Państwo,

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Trudno znaleźć drugą taką gminę jak Jaraczewo, gdzie we wszystkich miejscowościach działają bardzo aktywnie Koła
Gospodyń Wiejskich. Jest to nasza chluba.

Panie, a od niedawna członkami są również panowie, podejmują wiele inicjatyw, mających na celu integrację środowiska wiejskiego, pielęgnowanie tradycji, a także pomoc rolnikom i ułatwienie życia sobie samym – gospodyniom wiejskim.

Początkowo najważniejszym elementem działalności kół było organizowanie szkoleń i kursów, które kształciły i wypełniały kobietom wolny czas. Były to kursy gotowania, wypieków, dekoracji stołów, czy krawieckie. Panie uczestniczyły także w różnego rodzaju wystawach i prezentacjach.

Tego rodzaju działalność kontynuowana jest także obecnie. Koła ściśle współpracują z Urzędem Miasta i Gminy Jaraczewo oraz ze wszystkimi organizacjami działającymi na terenie gminy Jaraczewo, biorąc udział w wielu uroczystościach w gminie i poza nią, m.in. w dożynkach gminnych i powiatowych, pokazach potraw, biesiadach, wycieczkach.

Dariusz Strugała, burmistrz miasta i gminy Jaraczewo

Żurek od KGW Cerekwica

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki (na 6 porcji):
Pęczek włoszczyzny, 30 dkg wędzonej kiełbasy, 5 dkg wędzonego boczku, 0,5 l zakwasu na żur, 6 jajek na twardo, dodatki: 4-5 suszonych grzybów, 3-4 ząbki czosnku, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby, kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotuj 45 minut. Wywar przecedź. Dodaj wcześniej przygotowany zakwas. Następnie podawać z jajkami wedle uznania.

Królik pieczony od KGW Bielejewo

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1 królik, 1 szklanka wytrawnego wina, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, olej do smażenia - 2 szklanki do marynaty, sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, zioła prowansalskie, 3 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem (2 ząbki ). Olej wymieszać z winem, dodać zioła prowansalskie, odrobinę soli i pieprzu. Mięso wyjąć z marynatą, obsmażyć z obu stron. Dodać cebulę i ząbek czosnku, podlać marynatą. Królika włożyć do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 C. Powstały sos przelać do rondelka i zaciągnąć mąką. Gotowego królika podawać z pyzami i buraczkami.

Mazurek od KGW Brzostów

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
Na ciasto: 1 kostka margaryny, 5 żółtek, 1 szklanka cukru, 40 dkg mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; na masę: 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 czubate łyżki mąki, ½ litra mleka, 1 kostka masła.

Przygotowanie:
Margarynę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia dobrze rozkręcić, wsypać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Aby zrobić masę, trzeba zagotować mleko. Mąkę, żółtka i cukier włożyć do garnka i zalewać gorącym mlekiem. Masło utrzeć i dodawać masę budyniową i kilka kropel olejku rumu.

Golskie rogaliki krucho-drożdżowe od KGW Gola

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1 kg mąki, 2 kostki margaryny, 10 dag drożdży, 1 proszek do pieczenia, 4 jaja, ½ szklanki letniego mleka, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Margarynę bardzo starannie wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki. Wykrawać trójkąty, nałożyć powidła. Piec w temperaturze 150-180 stopni przez 20-30 minut. Tak przygotowane rogaliki można śmiało jeszcze polukrować. Spożywać można je dodatkowo z bitą śmietaną lub innymi dodatkami, według uznania.

Kalafior faszerowany od KGW Góra

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1 duży kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 1 cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, musztarda, boczek wędzony surowy pokrojony w cienkie paski.

Przygotowanie:
Kalafior obgotować, al dente, w osolonej wodzie ok. 5-8 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Przygotowany farsz nałożyć na wierzch kalafiora. Następnie położyć na wierzch pokrojony boczek. Tak przygotowany kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 50 minut.

Bigos od KGW Jaraczewo

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, ½ główki białej kapusty, 0,7 kg boczku świeżego, 0,5 kg boczku wędzonego, 0,5 kg łopatki, kiełbasa, 6 sztuk śliwek suszonych, 4 sztuki cebuli średniej, 5 ząbków czosnku, przecier pomidorowy, grzyby suszone, 2 sztuki marchwi, przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka, cukier, liście laurowe, ziele angielskie.

Przygotowanie:
Boczek świeży, łopatkę, marchew, liście laurowe, ziele angielskie podgotować i dołożyć kapustę kiszoną, kapustę świeżą i grzyby. Na patelni umieścić: boczek wędzony, kiełbasę, śliwki suszone pokrojone, czosnek, przecier pomidorowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny i łyżkę cukru. Dobrze przysmażyć i połączyć produkty razem.

Pyszne siekane z fileta od KGW Łowęcice

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
½ kg fileta z kurczaka, 3 jajka, 3 łyżki kartoflanki, 3 łyżki majonezu, 15 dkg żółtego sera (tarty), zielona pietruszka, 1 łyżka wegety.

Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty należy dobrze zmiksować. Następnie dodać pokrojony w kostkę filet i wstawić do lodówki na dwie godziny.

Po tym czasie, na gorący olej kłaść nabierką i uformować zmiksowaną masę jak kotlet. Piec z obu stron. Można podawać z wieloma innymi dodatkami.

Krokiety z pieczarkami i serem od KGW Łobez

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
Na ciasto: 4 szklanki wody, 5 szklanek mąki, 4 jajka, szczypta soli; na farsz: 1 kg pieczarek (zetrzeć na dużych oczkach, usmażyć na masełku z cebulką pokrojoną w kostkę), ser żółty (zetrzeć na dużych oczkach).

Sposób przygotowania:
Wodę, jajka, sól i mąkę miksujemy. Ciasto na krokiety musi być rzadsze niż ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz z pieczarek i posypujemy serem. Naleśniki zwijamy w ruloniki. Obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na głębokim oleju do zarumienienia się ich na złocisty kolor.

Minestrone od KGW Łobzowiec

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
60 dag schabu, 5 łyżek oliwy z oliwek, 4 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 puszka fasoli czerwonej, 10 dag fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, 2 cebule czerwone, 1 por, 2 puszki pomidorów, 1 mała cukinia, 1 szklanka makaronu muszelki drobne, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki bazylii zielonej, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz, starty parmezan.

Sposób przygotowania:
Schab pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać czosnek. Cebulę, seler, por, cukinię, marchew podsmażyć. Zalać 1,5 l wody, gotować 15 minut. Wrzucić surowy makaron, fasolkę, pomidory. Doprawić i podawać z natką pietruszki i parmezanem.

Golonki na piwie od KGW Łukaszewo

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
4 golonki peklowane, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 szklanka piwa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:
Golonki moczyć w wodzie przez około 6 godzin. To bardzo ważne, bowiem tylko tak będą one dobrze przygotowane do dalszych kulinarnych zabiegów. Następnie golonki opłukać i osuszyć. Smażyć na rozgrzanym smalcu do złotego koloru. Podlewać co jakiś czas dobrym gatunkowo piwem. Na koniec dodać do nich pokrojone wcześniej warzywa. Golonki dobrze smakują z ziemniakami i surówką.

Apetyczny krem z dyni od KGW Nosków

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
80 dkg miąższu dyni, 1 papryka czerwona, 1 średnia cebula, włoszczyzna, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta imbiru.

Sposób przygotowania:
Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki. Miąższ ugotować w niewielkiej ilości wody. W rondelku na rozgrzanym oleju przesmażyć na złoty kolor posiekaną drobno cebulę i paprykę. Włoszczyznę zalać ok. 750 ml gorącej wody i gotować ok. 10 minut. Dodać ugotowaną dynię i przyprawy. Całość zmiksować na krem. Zupę podawać posypaną pestkami dyni. Wcześniej można je lekko podsmażyć na suchej patelni.

Bigos po cygańsku od KGW Panienka

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1 kg mięsa mielonego (na 150 kulek), 1 kg pieczarek, 3 cebule (pieczarki i cebulę razem podsmażyć), 1 średni słoik papryki konserwowej, 1 średni słoik ogórków konserwowych lub kiszonych, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 mały ketchup, pieprz, sól, papryka słodka, majeranek, oregano.

Sposób przygotowania:
Mięso mielone przyprawić wcześniej do smaku i uformować z niego małe kuleczki. Następnie otoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju. Paprykę i ogórki pokroić w paski. Dodać do tego usmażone pieczarki z cebulą. Do wszystkiego dodać przecier pomidorowy, ketchup i przyprawy.

Smaczna rolada makowa od przepis KGW Strzyżewko

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
Na ciasto: 75 dkg mąki, 4 jaja, 5 dkg drożdży, 2 łyżki cukru, 25 dkg margaryny, ½ szklanki mleka; na masę: ½ kg maku białego lub niebieskiego, 4-6 łyżek miodu naturalnego, 2 cukry migdałowe, 2 chlebki marcepanowe, ¾ kostki margaryny, orzechy, rodzynki, śliwki, żurawina lub inne bakalie.

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie zagniatamy i robimy kulę. Wkładamy do zimnej wody i czekamy aż ciasto wypłynie (ok. 0,5 godziny). Dodajemy mąkę i wałkujemy, wykładamy na ciasto masę makową i zwijamy.

Przepyszna zupa „ślepe ryby”

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
200 g wędzonych żeberek, pęczek włoszczyzny, 0,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, sól i pieprz, ocet (do smaku), mąka i masło do zasmażki.

Sposób przygotowania od KGW Suchorzewko:
Wędzone żeberka ugotować wraz z włoszczyzną. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze. Obraną wcześniej cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle z mąką. Następnie dodać do zupy (zasmażkę łączymy z zupą). Włoszczyznę przetrzeć, a mięso oddzielić od kości i kawałki wrzucić do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Zupę „ślepe ryby” najlepiej spożywać na ciepło.

Karkówka w sosie od przepis KGW Parzęczew

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1,5 kg karkówki; na sos: 1 szklanka keczupu łagodnego, 2 łyżki octu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżka cukru, 1 szklanka gorącej wody + 0,5 kostki rosołowej, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka musztardy.

Sposób przygotowania:
Wcześniej kupioną karkówkę pokroić na 1,5-centymetrowe plastry. Obsmażyć je delikatnie na rozgrzanym oleju. Następnie układać równo w żaroodpornym naczyniu warstwami: mięso i cebulę pokrojoną w plastry. Składniki sosu wymieszać, zalać mięso. Piec 1,5 godz. w 180 st. C.

Upieczone mięso można podawać z różnymi dodatkami, np. ziemniaczkami i surówką.

Gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym od KGW Rusko

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek), 100 g ryżu, 2 cebule, 1 biała lub włoska kapusta, 1,5 litra bulionu lub rosołu, 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku, opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 18%.

Sposób przygotowania:
Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować i dodać do mięsa. Cebulę zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić. Wszystko wymieszać i uformować kotlety. Kapustę ugotować. Nakładać na liście mięso jak na krokiety. Gołąbki gotować ok. 45-60 minut.

Kaczka faszerowana od KGW Wojciechowo

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
Kaczka, 1-1,5 kg mięsa z fileta kurczaka lub indyka albo cielęcina, 300 g pieczarek, 1 papryka, 3-4 ogórki konserwowe, 2 cebule, 2 pęczki pietruszki, 2 surowe jaja - białka ubić, 1,5 szklanki płatków owsianych, sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, żurawina, ocet winny, masło, wino półsłodkie.

Sposób przygotowania:
Wytrybowaną, umytą kaczkę nacieramy w środku przyprawami. Z podanych składników przygotowujemy farsz i faszerujemy kaczkę. Piec 180-200 st. C ok. 2 godzin.

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem od KGW Zalesie

Urokliwe piękno i tradycja Ziemi Jaraczewskiej oraz przepisy tamtejszych KGW

Składniki:
1 pierś z kurczaka, ok. 8 brykietów mrożonego szpinaku, 10 dkg sera żółtego lub tartej mozzarelli, 2 ząbki czosnku; do panierki: mąka, jajko, bułka tarta.

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Płaty mięsa posolić, popieprzyć z obu stron, delikatnie posypać vegetą. Szpinak rozmrozić. Na patelnię włożyć kawałek masła i przesmażyć drobno skrojony czosnek. Dodać szpinak i lekko przesmażyć. Gdy farsz przestygnie, kłaść na rozbite wcześniej mięso. Na szpinak pokłaść ser, zwinąć w roladki, panierować. Smażyć na rozgrzanym oleju.

red

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gloswielkopolski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.