Magdalena Michalska

Świąteczne inspiracje kuchenne

Świąteczne inspiracje kuchenne
Magdalena Michalska

Grudzień to najpiękniejszy, ale i najbardziej wymagający miesiąc w całym roku. Dlatego też doświadczone gospodynie z naszego regionu przybywają z pomocą!

Oto kilka przepisów na wigilijne dania, dzięki którym nawet początkujący kuchcik zostanie królem świąt.

Niebo w gębie, czyli drawieński makowiec

Wspaniałym przepisem na słodki i aromatyczny makowiec podzieliła się z nam Alina Paszkiewicz, prezes Fundacji Nasz Drawień. Na cztery porcje tego przysmaku potrzeba: ciasto: 0,5 kg mąki, 15 dag masła, 3 żółtka,1 cukier wanilinowy, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki drożdży, 1,5 szklanki mleka. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać cukier i mieszać aż całkiem się rozpuści, dodać cukier wanilinowy i żółtka jaj. Masło rozpuścić, wystudzić i również dodać. Na sam koniec wsypać mąkę, po czym dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę, aby ciasto urosło. W tym czasie można przygotować masę makową. 0,5 kg maku należy zalać gorącą wodą dzień wcześniej (około 12 do 24 godzin), po czym odcedzić i przemielić przez maszynkę 2-3 razy. Do zmielonego maku dodać: 15 dag masła (roztopionego i przestudzonego), 3 duże łyżki miodu, 1 aromat migdałowy oraz pianę ubitą z 3 białek. Wszystko wymieszać, a do smaku dodać żurawinę, rodzynki, orzechy czy skórkę z pomarańczy.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Stolnicę wysypać mąką i z jednej części rozwałkować kwadrat. Nałożyć ćwierć z przygotowanej masy makowej i równomiernie rozsmarować po całym cieście, po czym zwinąć w rulon sklejając brzegi. Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, aby makowiec mógł urosnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 - 45 minut.

Ciasto ze słonecznikiem

Przygotowania rozpoczniemy od wykonania klasycznego biszkoptu. Potrzebne będą: jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia. Zasada jest prosta - zależnie od ilości jajek dajemy tyle samo łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej, dwa razy więcej łyżek cukru i proszek do pieczenia. Ubijemy pianę z białek, aż do uzyskania przez nią odpowiedniej sztywności, po czym dosypujemy cukru.

Do gotowej piany dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, by składniki połączyły się. Następnie dodajemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia, wsypujemy je do masy jajecznej „na raz” i delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany. Gotową masę wlewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 175 stopni - do suchego patyczka.

Ciasto studzimy w piekarniku, a odkrawamy boki dopiero, kiedy biszkopt całkowicie ostygnie. Następnie rozkrawamy go, przekładamy gotowym kremem tiramisu (do dostania w każdym markecie), a wierzchnia warstwę smarujemy cieniutką warstwą masy kajmakowej. Na suchej patelni prażymy 300 gramów ziaren słonecznika i równomiernie rozprowadzamy je po masie kajmakowej. Całość powinna płynnie się połączyć i dostarczyć niebiańskich wrażeń!

Pierogi jak u mamy

Dla przygotowania ciasta na pierogi potrzeba: 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy, 1 łyżeczka soli, około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut). Mąkę łączymy z solą i mieszając dodajemy po trochu bardzo gorąca wodę. Ciasto należy wyrabiać aż osiągnie gładką, elastyczną konsystencje, łatwo odchodzącą od ręki. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Farsz: grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na około 6 godzin. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o dużych oczkach. Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu.

Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na porcje i kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładając farsz. Składać na pół i zlepiać brzegi formując pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3-5 min. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Bigos z rybnym twistem

Do wykonania potrawy potrzebne będą: 2 kg kiszonej kapusty, 1 makrela, 60 dkg filetów z ryby morskiej np. dorsza, 1 sztuka cebuli, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżki słodkiej sypkiej papryki, 1 szklanka oleju, 200 g mąki pszennej, 6 ziarenek ziela angielskiego, 100 g grzybów suszonych, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina.

Sposób wykonania: poszatkowaną kapustę zalewamy wodą, w której uprzednio moczyliśmy grzyby i dokładamy podsmażone piórka z cebuli. Następnie dokładamy pokrojone grzyby, liście laurowe, pieprz, sól oraz ziele angielskie i całość gotujemy przez 1 godz. na wolnym ogniu. Rybę pokroić w kostkę wielkości 2×2 cm i opanierować ją w mące pszennej z dodatkiem papryki i soli. Smażyć na oleju na złoty kolor. Kiedy kapusta będzie w miarę miękka, a ryba usmażona połączyć składniki i dokładnie wymieszać.

Następnie przyprawić majerankiem, łyżką przecieru i musztardą. Poddusić wszystko razem jeszcze parę minut. Potrawa zdatna jest do wielokrotnego odgrzewania, za każdym razem pogłębiając swój aromat

Magdalena Michalska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.