Powiat chodzieski: Pielęgnujemy naszą tradycję!

Czytaj dalej
red

Powiat chodzieski: Pielęgnujemy naszą tradycję!

red

Powiat chodzieski jest jednym z najbardziej malowniczych rejonów Wielkopolski. Leży w dolinie Noteci, otoczony jeziorami i lasami. Przyjazne turystyce środowisko oraz urokliwy krajobraz sprzyjają aktywnemu i efektywnemu wypoczynkowi. Swoje miejsce znajdą tu miłośnicy sportów wodnych, kolarstwa, pieszych wędrówek, jeździectwa, a nawet narciarstwa.

Powiat składa się z pięciu gmin i każdą z nich opisać można w zupełnie inny, charakterystyczny dla niej sposób. Jak wiele innych regionów, ziemia chodzieska posiada również swoje tradycje kulinarne. Staramy się je pielęgnować, ponieważ są takim samym dorobkiem kulturowym, jak sztuka czy architektura. Z inicjatywy samorządu powiatu, od kilku lat trwa u nas zwyczaj organizowania wydarzeń kulinarnych, których motywem przewodnim są regionalne, przygotowywane w tradycyjny sposób potrawy.

„Smaki Doliny Noteci” to inicjatywa, która zrodziła się w 2015 roku. Pierwsza edycja przeprowadzona została w niezwykle malowniczym i korespondującym z ideą konkursu położeniu - nad samą Notecią, przy zabytkowej śluzie w miejscowości Krostkowo. Wzięli w niej udział przedstawiciele sołectw i Kół Gospodyń Wiejskich z gmin położonych w Dolinie Noteci. Zespoły przygotowywały dwie regionalne potrawy. Musiały być one wykonane według starej receptury, co w trakcie prezentacji weryfikowała komisja sędziowska. Wydarzenie to w roku 2018 doczekało się swojej czwartej już edycji. Festiwal „Smaki Doliny Noteci” umożliwia wymianę doświadczeń między uczestnikami i prezentację lokalnych receptur kulinarnych. Osoby odwiedzające stoiska mają możliwość posmakowania potraw i zapoznania się z ich przepisami.

W roku 2017 zorganizowano kolejne wydarzenie, w nieco innej formule. Targi Producentów Żywności „Smaki Ziemi Chodzieskiej” to impreza skierowana do producentów żywności z terenu powiatu chodzieskiego: pszczelarzy, masarzy, piekarzy, przetwórców warzyw, rękodzielników. Mają oni okazję zaprezentować się potencjalnym klientom, przedstawić swoje produkty, a jednocześnie poznać gusta i oczekiwania konsumentów. Oprawę artystyczną tego wydarzenia zapewniają zespoły muzyczne, na co dzień pracujące w domach kultury na terenie powiatu chodzieskiego. „Smaki Ziemi Chodzieskiej” będą miały swoją kontynuację w kolejnych latach, ponieważ lokalni producenci uznali je za niezwykle wartościowe i potrzebne.

W 2017 roku z inicjatywy Ochotniczej Straży Pożarnej w Szamocinie odbył się konkurs kulinarny „Zdrowa gęsina z łąk Szamocina”. Do udziału w nim zaproszono sołectwa i Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Sam pomysł zrodził się natomiast w związku z faktem, że gospodarstwa z okolic Szamocina na coraz większą skalę prowadzą hodowlę gęsi sposobem tradycyjnym. Stąd też potrawy z gęsiny stanowiły doskonały temat konkursu. Projekt dofinansowany został w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich „Europa inwestująca w Obszary Wiejskie”, realizującego Lokalną Strategię Rozwoju na obszarze aktywności Lokalnej Grupy Działania - Stowarzyszenie „Dolina Noteci” w Chodzieży.

Kolejne lata będą okazją do przypominania i utrwalania naszych lokalnych tradycji kulinarnych. Sztuka, którą nieraz zdążył już przykryć kurz zapomnienia, zasługuje na odtworzenie i przekazywanie następnym pokoleniom.

Gospodarz powiatu zaprasza

Powiat chodzieski: Pielęgnujemy naszą tradycję!

Zapraszam Państwa do powiatu chodzieskiego, miejsca zaskakującego i nieodkrytego, bogatego w uroki natury, pracowitych i ciekawych ludzi. Zapraszam wszystkich, bo każdy znajdzie tutaj coś dla siebie: jeziora, wzgórza, piękną architekturę i pomniki przyrody. Każdego dnia, o każdej porze roku. W publikacji nawiązujemy do skarbów, jakie przez lata zebrali mieszkańcy powiatu chodzieskiego. Skarbów w postaci kulinarnych tradycji. Dbamy o to, by pamięć o nich nie zaginęła. Dlatego w naszych szkołach młodzież odbiera doskonałe wykształcenie, pozwalające im zdobywać świat i przekazywać rodzinne i regionalne tradycje dalej. Zachęcam, aby Państwo poznali czar powiatu chodzieskiego, a po zakochaniu się w urokach natury przekonali się, że kuchnia w powiecie ani kroku nie ustępuje bogactwu przyrody.

Mirosław Juraszek, starosta chodzieski

Zobacz ich przepisy

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Głosu Wielkopolskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Głosu Wielkopolskiego
  • codzienne e-wydanie Głosu Wielkopolskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
red

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gloswielkopolski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.