Nie wyrzucaj skorupek po jajkach! 14 sposobów na ich wykorzystanie

Czytaj dalej
Fot. congerdesign Pixabay.com
Katarzyna Dębek

Nie wyrzucaj skorupek po jajkach! 14 sposobów na ich wykorzystanie

Katarzyna Dębek

Wiele ludzi wyrzuca skorupki po jajkach i tym samym robi wielki błąd. Można je wykorzystać na wiele sposobów: w kosmetyce, dekoracji, w medycynie naturalnej, a nawet w ogrodzie!

Skorupki jaj są bogatym źródłem wapnia, fluoru, żelaza i wielu innych witamin. To cenny suplement diety, a każdy wie, że ich spożywanie świetnie wpływa na układ kostny. To jednak niejedyne ich zastosowanie. Zobacz, co możesz zrobić ze skorupkami jaj.
[polecane]21401561,21178463;1;Dowiedz się więcej:[/polecane]

Co warto wiedzieć o skorupkach jajek?

Skorupka stanowi 9-12% wagi całego jajka. Ich kolor jest uzależniony od genów danej kury - te o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, te o ciemnych piórach natomiast znoszą jajka beżowe i brązowe. Kolor skorupki nie ma znaczenia w walorach smakowych i zdrowotnych jajek.

Skorupki po jajkach są bogate w wiele składników mineralnych:

Jak przygotować skorupki jajek do ich użycia?

Ważne jest, aby skorupkę jajka bardzo dokładnie opłukać i gotować we wrzącej wodzie przez minimum 15 minut. Następnie je osuszyć i zmielić np. w młynku do kawy.
Drugim sposobem jest wyparzanie w piekarniku w temperaturze 100 stopni również przez około 15 minut. Zmielone skorupki jajek należy przechowywać w zamkniętym słoiku.

Nietypowe zastosowanie skorupek po jajkach

Dlaczego warto jeść jajka? Oto 6 powodów, dla których nie może zabraknąć ich w diecie

Katarzyna Dębek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.