Jak rozpoznać świeżą rybę? Jest kilka prostych zasad, które warto zastosować

Czytaj dalej
Fot. Piotr Krzyżanowski
Magda Weidner

Jak rozpoznać świeżą rybę? Jest kilka prostych zasad, które warto zastosować

Magda Weidner

Zapach, wygląd oka...Istnieje tak naprawdę sześć cech, które pomogą nam ocenić czy ryba jest świeża i ma odpowiednią jakość.

Jeśli chcemy mieć pewność, że ryba, którą mamy zamiar kupić, jak np. karp czy sandacz, jest odpowiednia, warto zastosować się do kilku sprawdzonych zasad. - Przez większość roku można kupić rybę mrożoną, ale warto wiedzieć, że ryby przechowywane w temp. poniżej - 18 stopni Celsjusza tracą swoje walory. Dlatego warto sięgnąć po ryby świeże - różnica jest kolosalna - przyznaje Małgorzata Koza z gospodarstwa Rybacka Chata - Fisch Net i podpowiada na co zwracać szczególną uwagę.

  1. Zapach
    Dobra ryba zawsze pachnie świeżo. Typowy “rybi” zapach rozwija się dopiero po dłuższym czasie przechowywania.
  2. Jędrność mięsa
    Jeśli po nacisku ryby palcem ślad na niej utrzymuje się krótko, a mięso jest elastyczne, to ryba jest świeża. Ślady palców utrzymują się dłużej tylko w przypadku nieświeżych ryb.
  3. Warstwa śluzu
    Jeżeli skóra ryby słodkowodnej pokryta jest przezroczystym śluzem, to oznacza, że ryba jest świeża. W przypadku zleżałych okazów, śluzu nie ma lub jest on słaby.
  4. Kolor skrzeli
    Skrzela powinny mieć barwę jasnoczerwoną. U nieświeżych ryb bywają one ciemnoczerwone lub brązowawe.
  5. Oczy
    U świeżo złowionych ryb oczy błyszczą, a soczewka jest wypukła. Jeżeli ryba była przechowywana przez dłuższy czas, jej oczy mają mętny odcień i są pozbawione blasku.
  6. Trzewia
    W przypadku świeżej ryby wnętrzności dają się rozpoznać po ich konturze. U starych ryb są miękkie i trudne do odróżnienia.
    Pamiętajmy, że najlepiej ryby kupować w gospodarstwach rybackich (czyli prosto z połowu) lub w sprawdzonym sklepie rybnym, który sprzedaje rybę świeżą, odpowiednio transportowaną i jeśli obchodzą się z nią zgodnie z zasadami dobrostanu, czyli w sposób humanitarny.

Magda Weidner

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.