red

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność
red

Gmina Kobylin to region bardzo urokliwy i bogaty w historię i tradycję. Warto odwiedzić miasto Kobylin choć raz, by przekonać się o gościnności mieszkańców.

Gminę Kobylin położoną w południowo-zachodniej części województwa wielkopolskiego i wchodzącą w skład powiatu krotoszyńskiego, zamieszkuje 8050 mieszkańców, z czego 3200 w mieście. Jej powierzchnia wynosi 10 745 ha, z czego: 7635 ha stanowią grunty orne, 14 ha sady, 904 ha łąki, 81 ha pastwiska i 1293 ha lasy. Gminę tworzy miasto Kobylin oraz 20 sołectw obejmujących 22 miejscowości.

Kobylin jest jednym z najstarszych miast polskich. Pierwsze zapisy o mieście pochodzą z lat 1289-1303. Na początku swej historii miasto, zwane Wenecją, założono na prawie polskim. Prawo magdeburskie otrzymało 21 grudnia 1430 roku od króla Władysława Jagiełły. Pierwszymi właścicielami Kobylina w XIII w. byli wojewodowie kaliscy, między innymi ród Łodziów. Miasto przechodziło w posiadanie kolejnych właścicieli: rodu Konarskich, Leszczyńskich, Sułkowskich, Mielżyńskich. Stąd wywodzili się znani uczeni, między innymi Andrzej Glaber – astrolog, tłumacz, profesor Akademii Krakowskiej, Maciej z Kobylina – filozof i lekarz, biskup Adam Konarski, gen. Edward Grobelny – szef służby zdrowia Powstania Wielkopolskiego, Cyryl Ratajski – prawnik, prezydent miasta Poznania w latach 1922-1924 oraz 1925-1934, minister spraw wewnętrznych w latach 1924-1925 w gabinecie premiera Władysława Grabskiego. Od 1793 roku Kobylin pozostawał w zaborze pruskim – przez 125 lat podlegając władzy urzędników zaborcy.

W tym trudnym okresie założono bank ludowy, kółko rolnicze, towarzystwo przemysłowe, czytelnię ludową, koło śpiewacze. Czynny udział kobyliniaków w Powstaniu Wielkopolskim przywrócił miasto odrodzonej Polsce 3.01.1919 roku. W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do woj. leszczyńskiego.

Śladami historii Kobylina są liczne zabytki kultury. Wśród najważniejszych na uwagę zasługują: ratusz miejski w Rynku z herbem miasta nad wejściem, zabytkowe domy, kościoły parafialne w Kobylinie, Wyganowie, Starymgro-dzie, kościół oraz klasztor Franciszkanów, wieża zegarowa drewniana z XVIII w. – pozostałość zboru ewangelickiego, zespół parkowo-pałacowy w Łagiewnikach, a także neobarokowy kościół oraz pałac w Smolicach otoczony rozległym parkiem.

Istnieją dwie wersje pochodzenia nazwy miasta. Jedna podaje, że nazwa Kobylin wywodzi się od przezwiska Kobyła i jest związana z postacią rycerza Tomasza Kobylica, syna Kobyły – domniemanego założyciela lub właściciela wsi Kobylin.

Opowiadanie ludowe natomiast dotyczy nazw trzech miejscowości leżących wzdłuż biegu rzeki Orli: Kobylina, Dubina i Jutrosina. Według legendy trzej bracia udali się do pustelnika, aby zasięgnąć rady, co do nazwania swoimi imionami założonych przez nich osad. Ponieważ droga była błotnista i trudna do przebycia, tuż pod Rogożewem utknęli w błocie, a furman Andrzej, nie radząc sobie z uporem starej kobyły, miał krzyknąć: „Wio kobylino, bo jak cię zatnę pod dupino, to ci będzie jutro sino”. Ten trywialny zwrot wywarł na szlachcicach wrażenie i zadecydowali o powstaniu nazw Kobylin, Dupin (obecnie wieś Dubin) i Jutrosin. Tak głosi legenda ludowa znana od pokoleń i traktowana jako pogodny żart. mmmm

Gospodarz gminy zaprasza

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Szanowni Państwo,
na terenie gminy Kobylin działa prężnie aż dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich. Zrzeszają one osoby aktywne i zaangażowane społecznie, o różnych pasjach i umiejętnościach.

W naszej gminie koła działają od kilkudziesięciu lat. Ogromnym uznaniem darzymy nieustanne wysiłki pań, aby zachować tradycje i zwyczaje naszych przodków, wyrażające się w przygotowaniu potraw, ludowej muzyce, tańcach czy śpiewach. Nie da się ocenić wpływu pań na charakter wydarzeń społecznych i kulturalnych, których nie brakuje w naszej gminie.

W tym miejscu dziękuję wszystkim paniom, które pomimo codziennych obowiązków znajdują chęć i czas na aktywną działalność w Kołach Gospodyń Wiejskich.

Zapraszam Państwa do udziału w imprezach organizowanych w gminie Kobylin chociażby po to, aby skosztować wyrobów naszych uzdolnionych gospodyń.

Tomasz Lesiński, burmistrz Kobylina

Koło Gospodyń Wiejskich w Fijałowie

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

KGW w Fijałowie powstało w 1964 roku pod przewodnictwem Zdzisławy Robakowskiej. Obecnie zrzesza 20 pań, a przewodniczy mu Małgorzata Jańczak. Panie spotykają się regularnie, wymieniają się doświadczeniami. Biorą udział w festynach i imprezach organizowanych przez gminę.

Rolada szpinakowa z łososiem i jajka faszerowane tuńczykiem KGW Fijałów

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Składniki:
250 g świeżego szpinaku, 3 jajka, 2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta gałki muszkatałowej, 200g łososia wędzonego, 2 opakowania serka śmietanowego lub topionego z chrzanem, sól i pieprz, majonez, pietruszka, około 6 jaj ugotowanych na twardo, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, trzy ogórki kiszone.

Sposób przygotowania:
Szpinak umyj i podgrzej na suchej patelni do odparowania wody. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni góra dół. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka, sok z cytryny, i przyprawy. Dokładnie miksujemy. Trzy białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce 30-40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wystudzony biszkopt szpinakowy wkładamy na folię spożywczą, smarujemy równomiernie serkiem. Na ser kładziemy plasterki łososia. Ciasto zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na trzy godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry 1-2 cm. Z przekrojonych jajek wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć. Ogórki pokroić w kostkę. Wszytko umieścić w misce. Posolić i popieprzyć, dodać dwie łyżki majonezu. Wszystko zblendować. Następnie białka napełnić pastą i posypać pietruszką.

Koło Gospodyń Wiejskich w Łagiewnikach

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Koło Gospodyń Wiejskich w Łagiewnikach działa od 60 lat. Pierwszą przewodniczącą została A. Krawiec, a kolejno po niej St. Kreczmer, S. Balcerek, W. Kupczyk, A. Fabianowska, B. Wachowiak, E. Bart-kowiak, I. Witczak. Chlubą jest powstały w 1994 r. zespół Łagiewniczanie, który jest znany w powiecie.

Żurek KGW Łagiewniki

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Składniki:
1,5 litra wywaru z mięsa i warzyw, 2 szklanki zakwasu, 50 dag surowej białej kiełbasy, 30 dag pieczarek. 4 jaja na twardo, 4 ziemniaki, 3/4 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka startego chrzanu, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 1,5 łyżki majeranku, 10 ziarenek czarnego pieprzu, sól i pieprz mielony.

Sposób przygotowania:
Kiełbasę zalać gorącym wywarem i gotować 30 minut. Dodać liście laurowe i ziarna pieprzu, następnie wlać zakwas i gotować 20 minut. Kiełbasę wyjąć, a zupę przecedzić. Ziemniaki pokroić w większą kostkę, pieczarki pokroić na ćwiartki i lekko podsmażyć, wszystko wrzucić do żuru. Zagotować. Dodać chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić na plastry, dodać do żuru. Podawać z ćwiartkami jajek.

Koło Gospodyń Wiejskich w Rębiechowie

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Koło Gospodyń Wiejskich w Rębiechowie zostało reaktywowane w 2003 roku i liczy 16 członkiń. Jest to aktywna organizacja pod przew. Stefanii Noculak. Podczas dożynek gminnych w 2018 roku gotowały zupę jarzynową oraz kapuśniak, których gwarancję smaku i jakości zaświadczył mistrz kulinarny Jan Kuroń.

Mazurek KGW Rębiechów
Składniki na ciasto:
5 żółtek, 1 kostka tłuszczu, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kartoflanki, 40-50 dkg mąki, mały proszek do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Upiec z ciasta dwie blaszki.

Składniki na masę:
3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła, 7 jaj (tylko żółtka), 3 łyżki mąki.
Sposób przygotowania:
Żółtka, cukier i mąkę rozetrzeć, zalać przegotowanym mlekiem i gotować. Rozetrzeć masło i dodać masę i krople rumu.

Koło Gospodyń Wiejskich w Srokach

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Koło Gospodyń Wiejskich w Srokach. Przewodniczącą jest Alicja Ratajczak, która objęła to stanowisko po niezwykle aktywnej Teresie Leśniak. Panie biorą udział w organizacji festynów z okazji Dnia Dziecka czy dożynek. W 2018 r. KGW w Srokach uzyskało certyfikat jakości i smaku od Jana Kuronia za najlepszy „udziec”.

Kanapeczki z sosem tatarskim i kurczakiem KGW Sroki

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Składniki :
1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik grzybków konserwowych (z reguły bierzemy pieczarki), 1 kostka sera feta, 1 cebula, pierś z kurczaka, bułka z dynią lub inne pieczywo, majonez, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Ogórki, grzybki, cebulę drobno kroimy w kostkę. Dodajemy ser feta i 1 do 2 łyżek majonezu. Doprawiamy pieprzem i wszystko mieszamy. Pierś z kurczaka doprawiamy do smaku, zawijamy w folię aluminiową (a la roladki) i gotujemy. Pieczywo kroimy na małe kanapeczki, smarujemy masełkiem. Na to układamy ugotowaną, cienko pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Na wierzch wykładamy farsz i dekorujemy.

Koło Gospodyń Wiejskich w Zalesiu Wielkim

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Koło Gospodyń Wiejskich w Zalesiu Wielkim założyła w 1947 roku Weronika Troszczyńska. Obecnie koło zrzesza 36 kobiet i przewodniczy mu Elż­bieta Ignasiak. Panie aktywnie uczestniczą w życiu swojej społeczności, organizując szereg spotkań i uroczystości, a także prezentują swoje popisowe dania kulinarne.

Smażonka wielkanocna KGW Zalesie Wielkie

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Składniki:
1,2 kg schabu, 0,5 kg kiełbasy dobrze wędzonej (polska extra), 2 słoiki chrzanu w śmietanie, 14 jajek, 0,5 kostki margaryny, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Schab posypać solą, pieprzem, delikatem Knorr, obtoczyć w musztardzie i na oleju usmażyć w całości do miękkości. Wystudzić. Schab pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 cm), kiełbasę podobnie. Jaja ugotować na twardo (tak na 90%) i pokroić w jeszcze grubszą kostkę. Lekko posolić, polać roztopionym masłem i delikatnie obsmażyć na patelni. W dużym rondlu roztopić margarynę, włożyć kiełbasę i mięso, chwilę podsmażyć (ok. 5 min), popieprzyć, dodać chrzan, dokładnie wymieszać i gotowe. Jeżeli chrzan będzie suchy, dodać łyżkę majonezu. Podawać na ciepło.

Koło Gospodyń Wiejskich w Zdziętawach

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Koło Gospodyń Wiejskich w Zdziętawach działa od 1987 r. Obecnie zrzesza 32 członkinie. Na zdjęciu, od lewej: Agnieszka Wielebska z córką Paulinką, Jolanta Matysiak (przewodnicząca KGW Zdziętawy), Hanna Szymańska, Wioletta Mosiek, Zdzisława Zmuda. Koło uczestniczy w imprezach publicznych.

Pascha wielkanocna KGW Zdziętawy

Gmina Kobylin: Pielęgnujemy tradycje, cenimy nowoczesność

Składniki:
1 kg sera białego (zemleć, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 0,5 łyżki skórki pomarańczy, 5 żółtek, 3 łyżki winiaku, 1 puszka brzoskwiń, 1 galaretka, sparzone rodzynki i żurawina, borówki.

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem, do tego dodawać żółtka i połączyć z serem, bakaliami i alkoholem. Masę wyłożyć na sitko pokryte gazą, następnie zawinąć, aby masa była ściśnięta i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Wykładamy masę na talerz/półmisek, obkładamy owocami, a następnie zalewamy galaretką. Nasz deser możemy udekorować kilkoma borówkami na szczycie dla większego efektu.

red

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gloswielkopolski.pl

obniżka -50% na Czarny Weekend

30-dniowy dostęp do Głosu Wielkopolskiego online

20,00 40,00

Czarny weekend trwa! Do 29.11 kup prenumeratę cyfrową za połowę ceny i ciesz się dostępem do aktualnego wydania gazety bez wychodzenia z domu.

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.