Gdy łapie nas... przeziębienie [porady zielarki]

Czytaj dalej
Fot. Łukasz Kasprzak
Magdalena Rubaszewska

Gdy łapie nas... przeziębienie [porady zielarki]

Magdalena Rubaszewska

Jak zimą nie dać się przeziębieniu radzi zielarka Aleksandra Ilnicka.

Co robić, gdy łapie nas przeziębienie, a nie chcemy brać leków?

Na kaszel dobry jest napar z korzenia arcydzięgla, omanu i lukrecji, ziela macierzanki i tymianku. A jeśli kaszlowi towarzyszą dreszcze, to pomoże je zwalczyć mieszanka korzenia prawoślazu, kwiatu dziewanny, liści babki lancetowatej i ziela tymianku. Przy osłabieniu, dreszczach i wysokiej temperaturze warto przygotować kompozycję z kwiatu czarnego bzu, kwiatu wiązówki i kory wierzby. Ten kto nie przepada za ziołami, może pić syropy np. z owoców czarnego bzu i owoców maliny, które wesprą organizm w walce z chorobą. Powinniśmy zwrócić uwagę, by zawartość owoców nie była mniejsza niż 40 procent. Jeśli wynosi ona 5-10 procent, to syrop nam nic nie pomoże. W sklepach sprzedaje się tez soki z tych owoców, można je rozcieńczyć ciepłą wodą i dodać miód, może być wielokwiatowy, ale najlepiej lipowy albo spadziowy. Ratunkiem na przeziębienie jest także działający bakteriobójczo, wirusobójczo i grzybobójczo olejek z oregano, trzeba brać od dwóch do pięciu kropli dwa razy dziennie.

Jak naturalnie wzmocnić zimą odporność?

Popijać herbatę z liści czarnej porzeczki, owoców dzikiej róży, jeżyny. A także miód z dodatkiem propolisu, pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego. Łyżeczkę miodu należy zalać letnią wodą, a nie wrzątkiem, by nie zginęły witaminy, które mają wzmacniać nasz organizm. Szklankę z miodem i wodą zostawiamy na noc, a rano dodajemy do niej sok z wyciśniętej połówki cytryny. To doskonały napój wzmacniający.

W ziołolecznictwie także panują mody. Co jest obecnie hitem?

Na pewno witamina C, ale nie ta syntetyczna, tylko naturalna. Zawierają ją owoce wiśni acerola, dzika róża, rokitnik i czarna porzeczka. Nasz organizm łatwo ją przyswaja, witamina ta stymuluje nasz układ immunologiczny. Ale i tu nie należy przesadzać. Zalecana dawka to 1000 miligramów dziennie.

Magdalena Rubaszewska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.