Małgorzata Oberlan

Gastropułapki na turystów. Nieuczciwi restauratorzy zaniżają wagę potraw, oszukują na produktach i „zapominają” o datach ważności

Problem pojawia się wtedy, gdy restaurator oszukuje. Obiecuje ser żółty, a serwuje danie z podróbką. Inkasuje pieniądze za „naleśniki z fetą”, a podaje Fot. Andrzej Banas Problem pojawia się wtedy, gdy restaurator oszukuje. Obiecuje ser żółty, a serwuje danie z podróbką. Inkasuje pieniądze za „naleśniki z fetą”, a podaje je z innym, tańszym serem.
Małgorzata Oberlan

Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką - takie dania serwuje się turystom. U nas też?

Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali w miejscowościach turystycznych i wykryła nieprawidłowości aż w prawie 80 proc. z nich.

- Zdarza się, że turyści są wręcz oszukiwani. Dostają tańsze mięso, ryby lub sery niż obiecano im to w menu, a porcje bywają niedoważone - mówi Marek Niechciał, prezes UOKiK.

Klasyka gatunku do wciskanie klientom „kebabu z baraniny” bez baraniny, „pizzy z serem” oblepionej wiórami seropodobnymi, „soków” będących tanimi, zacukrzonymi nektarami czy „sałatki greckiej z fetą” bez fety. Często zdarza się niedoważanie porcji nawet o 100 gramów oraz „zapominanie” o datach ważności.

Toruńscy inspektorzy handlowi w zeszłym roku wzięli pod lupę lokale wokół Torunia.

W dalszej części artykułu:

  • Gdzie w regionie posypały się kary
  • Co najczęściej sie fałszuje
Pozostało jeszcze 82% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Małgorzata Oberlan

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.