Desery, że palce lizać

Czytaj dalej
Fot. Fot. Janusz WóJtowicz / Polskapresse
Ania Starmach

Desery, że palce lizać

Ania Starmach

Idealny letni deser? Nie za ciężki, owocowy i szybki w przygotowaniu! I takie są moje receptury!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Lekkie bezowe pianki z kremem angielskim

Składniki: 700ml mleka, 1 laska wanilii, 8 jaj, 1 szczypta soli, 100g cukru, 300ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj mleko z rozkrojoną laską wanilii. Oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i 50g cukru. Porcje ubitej piany wielkości łyżki wkładaj do wrzącego mleka, gotuj 1 minutę, przewróć na drugą stronę, gotuj kolejną minutę.
Wyciągnij i osącz z nadmiaru mleka na ręczniku papierowym. By ułatwić sobie pracę, gotuj 5–7 pianek równocześnie. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Żółtka ubijaj z cukrem, aż zmienią kolor na jasnożółty i staną się puszyste, wtedy cienkim strumieniem wlewaj do nich gorące mleko, mieszaj, a następnie przelej masę z powrotem do garnka, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa stanie się gładka, zgęstnieje, a piana zniknie.
Nie gotuj kremu (jego temperatura nie powinna przekroczyć 84 stopni!). Krem przelej do salaterek, ostudź, do każdej miseczki włóż kilka bezowych pianek, deser podawaj schłodzony.

Clafoutis z wiśniami

Składniki: 6 jaj, 250ml śmietanki, 4 łyżki brązowego cukru, 1 laska wanilii, 2 łyżki mąki, 60g płatków migdałowych, 500g wiśni (mogą być też truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie: Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmróź je i odlej sok. Przełóż wiśnie do żaroodpornych foremek, posyp połową cukru i połową płatków migdałowych. Jaja ubij ze śmietanką, ziarenkami wanilii, cukrem i mąką. Taką masą zalej owoce, posyp je z wierzchu płatkami migdałowymi. Foremki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut.

Deser jogurtowo-truskawkowy

Składniki: 1 galaretka truskawkowa, 500 ml jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 200g mrożonych truskawek, 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie: Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do szklanek (powinna zajmować 1/3 objętości). Żelatynę umieść w małym garnuszku, zalej 2 łyżkami wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie podgrzej ją, dodaj 1 łyżkę jogurtu wymieszaj, przelej ją do reszty jogurtu, dodaj cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, wymieszaj mikserem. Truskawki włóż do garnka, dodaj 1 łyżkę cukru, podgrzej, a następnie użyj blendera, by uzyskać gładki mus. Do szklanek z galaretką nałóż jogurt waniliowy, wstaw do lodówki na min. 30 minut przed podaniem dodaj do szklanki 2 łyżki truskawkowego sosu.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.