Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Ceny warzyw do góry. Za kilogram pietruszki trzeba dziś zapłacić od 12 do ponad 15 złotych, a może być drożej!

Czytaj dalej
Fot. K.Kapica
Beata Terczyńska

Ceny warzyw do góry. Za kilogram pietruszki trzeba dziś zapłacić od 12 do ponad 15 złotych, a może być drożej!

Beata Terczyńska

Ceny niektórych warzyw przyprawiają kupujących o ból głowy. Drogie są m.in. marchew, cebula, ziemniaki, a pietruszka - korzeń podrożała szczególnie. Na rzeszowskim „Balcerku” znaleźliśmy pietruszkę w cenie 12 zł za kilogram, a w niektórych marketach kosztuje nawet 15,50 zł.

- Ręce można załamać! Nie dość, że mięso, wędliny, sery, ryby, masło, chleb są tak drogie, to teraz jeszcze warzywa bardzo podrożały - ubolewa pani Irena z Rzeszowa. - Za chwilę to i cebula stanie się rarytasem.

Polskie ogórki po 10 złotych

Sprawdziliśmy wczoraj ceny warzyw na popularnym, rzeszowskim targowisku. Najdroższa była pietruszka (korzeń) - 12 zł/kg. Kalafior - od 4 do 9,50 zł/szt., seler - 4,50 - 5,50 zł/kg, cebula, marchew, por - 3,50 zł/kg, biała kapusta - 3 zł/kg, buraki - 2-3,50 zł/kg, ziemniaki - 1,80 zł/kg. Pęczek rzodkiewek kosztował 2 zł, natki pietruszki - 1,50 zł, koperku - 1-2,50 zł, szczypiorku - 1,50 zł. Sałata masłowa - 3 zł. Za kilogram brukselki trzeba było dać 8,50 zł, za cebulę szalotkę - 6,90 zł, a polskie ogórki - 10 zł. Szpinak był po 5,50 zł, pomidory po 9,80 zł, malinówki - 15 zł.

Skąd taka drożyzna? Pani Renata z „Balcerka” tłumaczy, że kończą się zapasy, a niektórych warzyw nie było w ubiegłym sezonie zbyt wiele z powodu pogody.

- Najbardziej w górę poszybowały ceny za marchew, pietruszkę i ziemniaki - obserwuje.

Inny sprzedawca dodaje, że susza zniszczyła niektórym nawet 80 procent upraw.

- W tamtym roku zimą musiałem wyrzucić 15 ton ziemniaków, albo i więcej. Nikt nie chciał kupować, nawet za grosze, tyle było towaru. Wiosną zasadziłem tyle samo i... teraz już prawie nie mam co sprzedawać - porównuje jeden z właścicieli stoiska.

W dalszej części tekstu przeczytasz m.in.:
"Sprzedawcy, producenci, widząc to próbują windować ceny. Obserwują, w którym momencie cena będzie tak zaporowa, że ludzie przestaną kupować dany produkt lub będą po niego sięgać w mniejszym stopniu."

Pozostało jeszcze 58% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Beata Terczyńska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gloswielkopolski.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.